sfeerbeeld

Hondenpoepinitiatief 'Mijn Baas Ruimt Op'

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen in Wijdemeren. Bewoners in Loosdrecht en 's-Graveland hebben het initiatief genomen om met speciale afvalbakken, vlaggetjes en stickers baasjes te laten opruimen. Doe je mee?

15
deelnemers
Vrijwilligers
Start
buurtschappen
2-4-2019

De bewoners willen met de positieve campagne ‘Mijn Baas Ruimt Op’ hondeneigenaren bewegen om hondenpoep op te ruimen. Hondenuitlaters beseffen niet altijd hoe vervuilend de ontlasting is. Dat je hondenbelasting betaalt is geen vrijbrief om de poep te laten liggen. Niemand vindt het fijn om in een hondendrol te staan! 

Mijn Baas Ruimt Op 

“Het gaat om de bewustwording. Het is daarom ook een positieve actie, waarbij je anderen wijst op hun verantwoordelijkheid”, vertelt Saskia Hille, coordinator van De Appelboom. 

Een normale afvalbak krijgt een sticker met de tekst ‘Mijn baas ruimt niet op’ maar wel met een blije hond, zodat het een hondenpoepbak wordt. De gemeente zorgt dat de bak tijdig wordt geleegd. Bij de projecten komt een tijdelijke dispenser met 1200 biologisch afbreekbare afvalzakjes, beheert door de initiatiefnemers. Zij zien er ook op toe dat zakjes niet gaan zwerven. Zijn de 1200 stuks op? Dan kunnen de hondeneigenaren zelf zakjes kopen (voor 12,95 euro kun je 300 biologische afbreekbare zakjes kopen bij www. eko4petz.nl).

Vlaggetjes

Als onderdeel van de bewustwordingscampagne krijgen de initiatiefnemers een aantal vlaggetjes om de hondendrol te markeren. Dit herinnert de hondeneigenaar op een ludieke manier aan zijn plicht. De initiatiefnemers verplichten zich natuurlijk om de vlaggetjes weer op te ruimen. 

Besmetting

Hondenpoep is milieuvervuilend en een bron van besmetting. De hoeveelheid hondenpoep van 100 flinke honden produceert zoveel bacteriën dat deze het oppervlaktewater kilometers rondom de plek verontreinigen. Naast alle bacteriën bevat hondenpoep vaak een enorme fauna aan virussen, wormen en parasieten. Bovendien is hondenpoep schadelijk voor de biodiversiteit. Waar veel hondenpoep ligt, neemt gras de overhand. In de gemeente Wijdemeren geldt ook een opruimplicht. De boete bedraagt 140 euro. 

Hondenpoepbak in uw buurt

Naast de Godelindehof gaan binnenkort ook de Drie Kampjes in Oud-Loosdrecht, Erve Knorr tegenover het gemeentehuis en de omgeving rond Zuidereinde 75 en Noordereinde 167 in ’s-Graveland aan de slag. Wilt u ook zo'n hondenpoepbak met sticker in uw buurt? Neem dan contact op met Saskia Hille, coördinator openbare ruimte/De Appelboom via (035) 65 59 408 of onderstaand formulier.

Meer weten?

Vul dan onderstaand formulier in