Hoekwoning aan de Schakel

Aan de Schakel in Loosdrecht is een hoekwoning letterlijk in het zonnetje gezet. Hoge naaldbomen en rommelige bodembedekkers hebben plaats gemaakt voor een kleurrijke tuin.

1
deelnemers
Vrijwilligers
Start
buurtschappen
11-3-2015

Onvrede over plantsoen

Een deel van de Schakel bestaat uit woningen die, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, op een bijzondere manier aan elkaar geschakeld zijn. Zo ook deze hoekwoning met voorgevel in een gemeentelijk plantsoen. De bewoners waren echter niet geheel tevreden over de invulling van het plantsoen. Dit is goed te begrijpen, want er stonden liefst drie grote naaldbomen en de bodem was bedekt door rommelige bodembedekkers. De bomen zorgden niet zozeer voor veel rommel, maar hielden wel erg veel dag- en zonlicht tegen. De bodembedekkers maakten iedere vorm van recreatie onmogelijk en bezorgden de woning bepaald geen fraai aanzicht. Dit moest anders!

Werk aan de winkel

De bewoners wilden aanvankelijk zelf aan de slag met het plantsoen en namen contact op met de gemeente. Mochten de bomen gekapt worden? En mochten de lage struiken worden geruimd? Jazeker, dit is toegestaan! Sterker nog, als de afspraak gemaakt kon worden dat de bewoners het plantsoen zelf bij zouden gaan houden als het ware de eigen open tuin, dan zou de gemeente zorgen voor de vernieuwing van het plantsoen. Zodoende heeft Wijdemeren zorg gedragen voor het verwijderen van het oude groen. Daarnaast is ook nieuwe grond geleverd en zijn de huidige planten door de mannen van de buitendienst in de grond gezet. Vanaf dit punt, het moment van de nul-beurt, is het onderhoud van het plantsoen overgedragen aan de bewoners. Zij nemen nu zowel onderhoud als plantvernieuwing voor hun rekening. Reacties van zowel de bewoners zelf als van mensen uit de buurt leren dat de straat enorm is opgeknapt door dit project, welke de hoekwoning werkelijk in het zonnetje heeft gezet en de bewoners meer ruimte heeft opgeleverd.

 

Oude situatie

siteoud

 

foto01

Nieuwe situatie

foto1

 

foto2

Meer weten?

Vul dan onderstaand formulier in