sfeerbeeld

Coniferenhaag in de Regenboog

Dit speelveld in Loosdrecht keek altijd uit op een groenstrook die de naastgelegen loods uit het zicht onttrok. Na aanpassingen van het bedrijf keken de medewerkers echter rechtstreeks de woningen binnen.

10
deelnemers
Vrijwilligers
Start
buurtschappen
8-4-2016

Beschutte hoek in de Regenboog

Afgesloten van de straat en slechts in het zicht van omwonenden vormde dit grasveld met aangrenzend de speeltuin een prachtige plaats om buiten te recreëren, voor jong en oud. Het veld ligt op de scheiding tussen de woonwijk en het aangrenzende bedrijventerrein. Van dit terrein had men nooit last gehad, daar zij alleen tegen een blinde wand van een loods aan keken. Die wand was bovendien afgeschermd door een flinke haag van bomen en hoge struiken. Helaas is hier enige tijd geleden een enorme verandering in gekomen, nadat een nieuw bedrijf zich vestigde in de loods naast de Regenboog.

Nieuwe buren

Veel bewoners merkten jarenlang vrijwel niets van de bedrijvigheid in de loods naast hun plantsoen. Maar de nieuwe buurman bracht hier verandering in. Dit was het gevolg van een nieuwe indeling en een verbeterde beveiliging van het pand. In de eerste plaats is de groene haag, welke zich bevond op het terrein behorend tot de loods, verwijderd en vervangen door een normaal hekwerk en camera's. Daarna is ook de blinde wand opengebroken, hier zijn op twee etages grote raampartijen geplaatst vanwege nieuw gecreëerde werkplekken. Hierdoor waren veld en speeltuin nog altijd afgesloten van de straat, maar de tijd dat bewoners buiten konden recreëren zonder zich bekeken te voelen was voorbij. Sterker nog, de werknemers keken rechtstreeks de tuinen, woon- en slaapkamers van bewoners in! Dit kon volgens hen niet de bedoeling zijn, dus namen de bewoners al snel contact op met de gemeente.

Coniferen als oplossing

Al snel werd duidelijk dat de bewoners graag een oplossing wilden vinden voor de inkijk die ontstaan was na de veranderingen bij de aangrenzende loods. Die oplossing is uiteindelijk gevonden in de vorm van een lange rij hoge coniferen, die nu een nieuwe groene haag vormen. De coniferen horen echter niet binnen het standaard groenaanbod dat de gemeente tegenwoordig in de openbare ruimte plaatst. Doordat de bewoners bereid waren om het onderhoud van het plantsoen over te nemen, kon de coniferenhaag alsnog snel geplaatst worden. Bewoners kunnen nu weer rustig door hun huis en door het plantsoen lopen, zonder dat zij zich continu bekeken voelen.

Meer weten?

Vul dan onderstaand formulier in