Buurttuin in de Spanker

Een prachtige buurt kruiden- en moestuin, met veel plezier verzorgd door verschillende buurtgenoten. Groene en sociale activiteiten lopen hier moeiteloos in elkaar over.

5
deelnemers
Vrijwilligers
Start
buurtschappen
26-11-2013

Groot project

In de gemeente Wijdemeren hebben we participatieprojecten in alle soorten en maten. Deze buurttuin in de Spanker, Nieuw-Loosdrecht, is wat dat betreft een grootschalig project. Het betreft hier niet zomaar een tuintje of plantsoen, de buurtgenoten hebben de mogelijkheid aangegrepen om in hun straat een heuse kruiden- en moestuin aan te leggen!

Bezige bijtjes

De kruiden- en moestuin liggen er zo mooi bij dat het zonder meer de moeite waard is om er een bezoekje aan te brengen. Grote kans dat je dan een of meerdere deelnemers aan het project al klussend in de tuin tegen zal komen. Al het onderhoud wordt uitgevoerd door de bewoners, die niet alleen bomen, kruiden en groenten in de tuin hebben staan. Er is ook een waterpomp, een kleine kas en zelfs een weggeeftafel. Daarnaast hoopt men in de toekomst een bijenkast te kunnen plaatsen, zodat er eigen honing geproduceerd kan worden en zodat de bijenstand in Nederland weer wat meer wordt ondersteund.

Samenwerking

Al het onderhoud aan een tuin als deze levert de mensen behoorlijk groene vingers op. Maar de tuin levert de buurt veel meer op dan alleen een mooi plaatje. De deelnemers proberen namelijk de sociale cohesie in de buurt te versterken door iedereen uit te nodigen om mee te tuinieren en door het ontplooien van andere activiteiten en initiatieven. Men heeft zelfs een eigen Facebookpagina over de tuin en haar activiteiten aangemaakt! Zo wordt bewezen dat groenparticipatie tot veel meer kan leiden dan alleen een mooiere wijk, verschillende bewoners gaan namelijk weer met elkaar leven in plaats van langs elkaar.

foto1

 

foto2

 

foto3

Meer weten?

Vul dan onderstaand formulier in