JOP (Jongeren OntmoetingsPlek) in Kortenhoef

Vrijdag 5 februari 2021 was het zover! Op stel en sprong een week naar voren gehaald in verband met de winterse voorspellingen. En dat was maar goed ook! De schuilplaats genaamd 'The Block' werd vakkundig geplaatst door onze lokale ondernemer Edward Galesloot. 'The Block' is de kers op de taart van de jongerenontmoetingsplaats (JOP) in Kortenhoef en staat centraal op deze plek aan De Kwakel.

24
deelnemers
Vrijwilligers
Start
buurtschappen
5-2-2021

Overdracht jongerenontmoetingsplaats (JOP) Kortenhoef
Vrijdag 5 februari 2021 was het zover! Op stel en sprong een week naar voren gehaald in verband met de winterse voorspellingen. En dat was maar goed ook! De schuilplaats genaamd ‘The Block’ werd vakkundig geplaatst door onze lokale ondernemer Edward Galesloot. ‘The Block’ is de kers op de taart van de jongerenontmoetingsplaats in Kortenhoef en staat centraal op deze plek aan De Kwakel.

Initiatief
In september heeft een groep van 29 jongeren tussen de 14-18 jaar uit Kortenhoef, ’s-Graveland en Ankeveen samen met Jeugd-Punt een initiatief ingediend bij onze dorpscoördinator Saskia Hille.

Dat initiatief kwam niet uit de lucht vallen. Al maanden trok de jeugd van schoolplein naar speeltuin en werden ze keer op keer weggestuurd. Ze gaven veel overlast in de buurt. Is de openbare ruimte dan niet voor hen? Juist in coronatijd waarin scholen dicht zijn, thuis niemand mag komen, de muren op je afkomen, en alles verder dicht is, is het overduidelijk: de jeugd vanaf 12+ kon nergens heen.

Willemijn Schimmel van Jeugd-Punt heeft de jongeren opgezocht en aangespoord om met een initiatief te komen richting de gemeente. Dit hebben ze met beide handen aangegrepen. Het initiatief: ze willen een plek waar ze welkom zijn, bij voorkeur een potje kunnen voetballen en waar ze droog en uit de wind kunnen zitten. En zo geschiedde... de jongeren werden door Saskia uitgenodigd en samen zijn ze aan de slag gegaan. Sindsdien is er een nauw contact onderling. Afstemming gaat via Whatsapp en de groep is een aantal keren fysiek samengekomen om de plannen te bespreken. Dat nu, een aantal maanden later, de JOP al gereed is, is heel bijzonder! En dat onder de moeilijke omstandigheden in coronatijd!

The Block
De naam ‘The Block’ hebben de jongeren zelf bedacht. Daar zijn ze wel een aantal weken mee bezig geweest. Er kwam van alles langs, maar hier zijn ze allemaal enthousiast over. Het is beeldend en klinkt lekker. Ook bij het ontwerp van The Block zijn de jongeren nauw betrokken. Edward Galesloot heeft goed geluisterd naar alle wensen en iedereen is superblij met hoe The Block is geworden!

Afspraken
De gemeente heeft met de jongeren en Jeugd-Punt hele goede afspraken gemaakt over het gebruik en het beheer. Zo gaan de jongeren zelf het terrein netjes houden, steken ze geen vuurwerk af en veroorzaken ze geen overlast. Jeugd-Punt gaat de jongeren helpen zich aan de afspraken te houden en haakt nieuwe jongeren aan op de gemaakte afspraken.

Omgeving
Ook de directe omgeving is betrokken bij de inrichting van de jongerenontmoetingsplaats en de gemaakte afspraken. Zo is de skatebaan verplaatst en is er voor de honden een uitrenveld; dat is veilig voor de honden, en ook schoner voor de jongerenontmoetingsplaats. De jongeren zijn ook heel blij met de aanvullingen uit de omgeving. De bewoners hebben ook een grote inbreng gehad in de gemaakte afspraken. Pieter Luijer, voorzitter van ’t Akkoord heeft al bewezen een fijne buurman te zijn voor de JOP. Zo mochten we in december een keer samenkomen op de veilige 1,5m afstand in ’t Akkoord toen dat bij de gemeentewerf niet kon en kwam Pieter een lichtje brengen bij de overdracht omdat de lantaarn op het terrein nog niet gemaakt was. Hij vindt het leuk om van de zomer iets voor de jongeren te organiseren en een nauw contact te onderhouden. Ook de scouting Klaas Toxopeus en de Bijenvereniging Wijdemeren hebben aangegeven in de toekomst te willen helpen bij de opruimdagen.

De puntjes op de i
Het is bijna af, maar we zijn nog niet helemaal klaar. De skatebaan krijgt nog een definitieve plek op het veld en er worden nog ballenvangers geplaatst. Ook komt er in The Block zelf nog een lampje. Er moet nog een grote prullenbak geplaatst worden en de jongeren krijgen nog spullen om het terrein netjes te kunnen houden.

De feestelijke opening
Zo’n mooi project verdient een feestelijke opening. Zodra de maatregelen dat toestaan, gaan we samen met Jeugd-Punt en de jongeren een mooie dag organiseren voor de omgeving en de jongeren zelf. Nu al zin in!

Meer weten?

Vul dan onderstaand formulier in