ANWB AutoMaatje, we rijden weer!

Met AutoMaatje brengen vrijwillige chauffeurs mensen die niet meer zelfstandig de deur uit kunnen voor 30 cent per kilometer naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de huisarts, een vriend of vriendin. Maar ook een dagje winkelen of een bezoek aan het theater horen erbij.

4
deelnemers
Vrijwilligers
Start
buurtschappen
1-5-2018

ANWB AutoMaatje, een mooi vrijwilligersproject!

Wat is het fijn als er iemand met u meegaat als u een boodschapje wilt doen of als iemand met u naar het ziekenhuis of dokter wil gaan, omdat u slecht ter been bent. Of gezellig met iemand naar de bioscoop of het winkelcentrum gaan, dat kan gelukkig met ANWB AutoMaatje Wijdemeren. Dit is mogelijk dankzij de geweldige inzet van veel vrijwilligers die u, in hun eigen auto, meenemen.

Maar AutoMaatje kan niet succesvol zijn zonder de twee gedreven dames die de koppelingen maken tussen chauffeur en deelnemer. Dit geweldige duo zorgt er vijf dagen per week voor dat u wordt gekoppeld aan een vrijwillige chauffeur.

De dames Heleen van Noort en Irma Kubbenga zijn zelf ook erg enthousiast. “Wij worden er zelf ook blij van als er een mooie match kan worden gemaakt. We gaan ook langs bij de nieuwe deelnemers en hebben regelmatig contact met de chauffeurs. Hierdoor kunnen we de goede matches maken.  Zoals een mevrouw die al heel lang niet meer de deur uit kwam, omdat ze niet meer alleen boodschappen durfde te doen in verband met haar slechte gezondheid. Het is dan heel fijn om later terug te horen dat het een goede match heeft opgeleverd”.

Wilt u meerijden?

Deelnemers, jong en oud, die niet meer zelfstandig de deur uit kunnen, kunnen zich aanmelden om mee te rijden.

U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur een ritje aanvragen bij de Telefooncentrale van Versa Welzijn via telefoonnummer 035-694 74 55. Het geweldige duo  Heleen en Irma zorgt er dan ‘s middags voor dat de aanvragen uit Wijdemeren worden gekoppeld aan een chauffeur. De kosten voor een rit zijn 30 cent per km.

Praktische maatregelen na Corona

AutoMaatje rijdt sinds 1 juli inwoners weer op verzoek van A naar  B en weer terug. Zo kunnen wij u helpen met het doen van boodschappen, assisteren naar een dokters- of ziekenhuisbezoek of samen even een kopje koffie ergens drinken. We rijden ook repeterende ritten, bijvoorbeeld wekelijks naar dagbesteding of een activiteit. U kunt altijd bellen om uw wens te overleggen.

Sommige vrijwilligers rijden nog niet, we zijn op zoek naar chauffeurs!

Telefoon: 035-694 74 55 (werkdagen tussen 10 en 12 uur)
E-mail: automaatjewijdemeren@versawelzijn.nl

Coronamaatregelen van ANWB AutoMaatje:

 • De rit dient minimaal twee werkdagen van te voren worden aangevraagd.
 • Voorafgaand aan de rit vindt een triage plaats.
 • U dient zelf over een afsluitend, niet medisch mondkapje en (latex)handschoenen te beschikken.
 • In het voertuig mogen maximaal twee mensen zitten: de deelnemer en de chauffeur.
 • U moet zelf kunnen in-en uitstappen. Ook dient u zelf de deur te openen, zelf rechts achterin te gaan zitten en zelf de gordel om te doen. Wel mag de deelnemer door een familielid die tot hetzelfde huishouden behoort hierbij geholpen worden. Als uit de triage blijkt dat u hierbij hulp nodig heeft, dan dient de chauffeur mondkapje en handschoenen te dragen. Geef dit dus goed aan.
 • Voorin zitten naast de chauffeur is niet meer mogelijk, men dient rechts achter de chauffeur plaatste nemen. 
 • U betaalt met gepast geld of als beide daarmee akkoord gaan via een betaalverzoek. Contant geld dient te worden neergelegd, handcontact dient daarbij te worden vermeden.

Wilt u als vrijwillige chauffeur aan de slag?

ANWB AutoMaatje is zó succesvol dat er een tekort is aan chauffeurs, dus als u een uurtje tijd heeft en het leuk vindt om in uw eigen auto een ritje te rijden voor iemand die slecht ter been is, dan kunt u zich aanmelden bij Versa Welzijn.

Waarom chauffeur van Automaatje worden?

 • Je kunt zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent.
 • Je zit niet vast aan tijden. Het is wel mogelijk om repeterende ritten te rijden als je dat leuk vindt.
 • Je hebt contact met hulpbehoevende dorpsbewoners.
 • Je bent lid van een leuke club vrijwilligers en je kunt elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.
 • De onkosten (0,30 ct per kilometer) worden in rekening gebracht bij de deelnemer.

Vanaf 1 juli zijn we weer van start met het mooie project ANWB Automaatje. Er komen op het moment veel nieuwe deelnemers bij die op zoek zijn naar een vrijwilliger die ritten kunnen rijden naar bijvoorbeeld winkelcentrum, ziekenhuis, een opticien of audicien. Vaak vinden deelnemers het ook fijn om hierbij geassisteerd te worden. Ook dat kan bij Automaatje. Voor meer informatie zie https://www.deappelboom.nl/automaatje.

Lijkt het je wat? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek en dan komen we graag meer vertellen over ANWB AutoMaatje. Coördinator Iris Klarenbeek is op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag bereikbaar via mail
automaatjewijdemeren@versawelzijn.nl, of telefonisch 06-516 412 59.

Met vriendelijke groet,

Team ANWB AutoMaatje Wijdemeren

Het initiatief is een samenwerking tussen de ANWB, Versa Welzijn, Rotary Wijdemeren en de gemeente. Op 18.56 minuten vertelt de ANWB op GooiTV waarom AutoMaatje zo'n aanwinst is voor Wijdemeren: https://youtu.be/L6bX4cgIfJE.

Meer weten?

Vul dan onderstaand formulier in